Je bent hier
Home > Beauty & Fashion > Beauty > Huidverzorging en cosmetica: 10 hardnekkige fabels op een rij

Huidverzorging en cosmetica: 10 hardnekkige fabels op een rij

10 hardnekkige fabels op een rij

Zijn siliconen werkelijk zo slecht? Hoe zit het met minerale olie, sluit deze nou wel of niet de huid af? En is een natuurlijke stof per definitie beter dan een synthetische? Er bestaan veel mythes op het gebied van cosmetica en huidverzorging. Ik heb de meest hardnekkige verzameld en op een rijtje gezet!

Fabel: Minerale olie verstikt de huid
Paraffine, paraffinum liquidum, petrolatum, parafin oil, petrolatum liquid, petroleum oil, vaseline…het zijn allemaal minerale oliën. Het is het hoofdbestanddeel van de beroemde 8 hour cream van Elizabeth Arden, het staat bovenaan in de ingrediëntenlijst van de bekende Clinique Dramatically different moistIMG_8011aure lotion, het is ook behoorlijk aanwezig in de peperdure crème de La Mer, in de overbekende goedkope pot Nivea en in het blikje Rosebud Salve. Daarnaast zit het in talloze babyproducten. Minerale oliën en vaseline worden als de meest veilige, kalmerende en vochtregulerende ingrediënten beschouwd. Het is waar dat ze de huid enigszins afsluiten van de buitenlucht, maar dat is nou juist precies wat een goede crème moet doen! Dat betekent echter niet dat ze de huid verstikken. Vaseline en minerale oliën staan bekend als probate middelen bij wondheling en ze worden gezien als twee van de meest effectieve, vochtregulerende ingrediënten waarover we kunnen beschikken. Minerale olie is dus niet een ingrediënt dat je moet vermijden, behalve als je een vette huid hebt. In dat geval zal de wat vettige textuur van minerale olie niet zo prettig aanvoelen op je huid. Maar minerale oliën verstoppen de poriën niet!

Fabel: Siliconen moet je vermijden
Ook ik dacht dat siliconen slecht zijn. Wat blijkt: dat is niet zo. Sterker nog, het is een heel geschikte stof, voor je haar én voor je huid. In je haar vormt het (tijdelijk) een beschermend laagje; je haren ‘glijden’ langs elkaar heen en zo worden ze beschermd tegen slijtage. Je haar wordt gemakkelijker doorkambaar, zodat het minder snel beschadigt tijdens ontklitten/borstelen/hitte/föhnen. Er zijn twee typen siliconen: water oplosbare siliconen en niet oplosbare siliconen. De eerste kunnen met water worden weggewassen, de tweede niet; hiervoor zul je een shampoo/reiniger met sulfaten moeten gebruiken.

Water oplosbaar:

  • Dimethicone copolyol
  • Lauryl Methicone copolyol
  • Gehydrolyseerd tarwe-eiwit (Hydroxypropyl Polysiloxaan)
  • Elke silicoon die begint met PEG als voorvoegsel

Niet oplosbare siliconen:

  • Trimethylsilylamodimetheicone
  • Dimethicone
  • fenyltrimethicon
  • Cetearyl Methicone
  • dimethiconol
  • Amodimethicon
  • stearyl Dimethicone
  • cyclomethicon
  • cetyl Dimethicone
  • Cyclopentasiloxane
  • Behenoxy Dimethicone
  • Stearoxy Dimethicone

Op de huid schijnt het zelfs een prima vochtvasthoudende stof te zijn. Het vormt net als vaseline een beschermend laagje op de huid. En laat dat nou juist de basisfunctie zijn van een crème. En in tegenstelling tot vaseline/paraffine, voelt de huid zacht aan en niet zo vettig. Daarnaast vullen siliconen de oneffenheden en rimpels op, waardoor de huid ook (tijdelijk) gladder oogt. Wees ook hier niet bang voor ‘verstopte poriën’. Zolang je elke dag je gezicht goed reinigt, is er niets aan de hand. Het liefste reinigers die je met water kunt afspoelen, zoals een facewash. Sommigen zeggen dat ze pukkeltjes krijgen van (bepaalde) siliconen, maar elke huid is en reageert anders. Dat hoeft dus niet ook voor jou te gelden.

Fabel: Chocolade veroorzaakt puistjes
Hormonen die overactief zijn veroorzaken overactieve talgproductie en daarmee verstopte poriën. Puistjes zijn dus mini-huidinfecties, veroorzaakt door een combinatie van verstopte poriën en bacteriën. Chocolade heeft niets met dit proces te maken. Het heeft geen invloed op je hormoonproductie en maakt je talgklieren dus niet actiever. Wanneer heb je last van schommelende hormonen? Juist, tijdens en rondom je menstruatie. Die hormonen zorgen er ook voor dat je vaker trek hebt in zoetigheid. Dus als je daarna een pukkel krijgt, komt dat niet door de chocolade zelf, maar door de hormonen. Toeval dus.

Fabel: Gezichtsgymnastiek houdt de huid jong
Je kent ze vast wel: die gekke grimassen die je zou moeten trekken, omdat ze de huid zouden verstevigen. Onzin. Ze leveren eerder juist problemen op, omdat rimpels of een verslapte huid niet ontstaan door alleen maar minder stevige spieren. 90% van de huidveroudering wordt veroorzaakt door de zon; het vermindert de productie van collageen en elastine. Ook wordt je huid ouder door de vermindering van de vetlaag, en dit heeft weer te maken met erfelijke veroudering en de zwaartekracht. Daarnaast dus ook door het herhaaldelijk bewegen van het gezicht; dat geldt vooral voor het fronsen van het voorhoofd en de lachrimpels tussen neus en mond. Kortom: als je gezichtsoefeningen doet, worden die lijntjes juist nog duidelijker zichtbaar! De reden dat botoxinjecties in de spieren van het voorhoofd en in de gezichtslijnen je gezicht er gladder uit laten zien, is dat botox juist voorkomt dat de spieren bewegen.

Fabel: Je hebt een speciale oogcrème nodig
Er is geen enkele reden waarom je geld zou verspillen aan een oogcrème. Al die marketingpraat dat oogcrèmes speciaal worden samengesteld voor de gevoelige huid rond de ogen, dat ze gezwollen oogleden, donkere kringen en huidverzakking verhelpen; het is gewoon niet waar. Oogcrèmes zijn niet speciaal geformuleerd. Je hoeft alleen maar een snelle blik op de ingrediëntenlijst van een oogcrème te werpen om te zien dat die niet totaal afwijkt van die van een gezichtscrème. Geen enkele studie toont aan dat welke ingrediënten of combinaties van ingrediënten dan ook, geschikter zijn voor de oogcontouren dan voor de rest van de gezichtshuid. Ook niet dat de huid rond de ogen andere ingrediënten nodig heeft dan de huid van de rest van het gezicht.

Fabel: Natuurlijke ingrediënten zijn beter dan synthetische
Dat is niet (altijd) waar. Er is geen enkele feitelijke basis of wetenschappelijke grond voor dat idee. Niet alleen is de definitie van ‘natuurlijk’ behoorlijk vaag, waardoor ieder cosmeticabedrijf het de betekenis kan geven die het maar wil. Dat een ingrediënt in de grond groeit of in de natuur wordt aangetroffen betekent niet automatisch dat het goed is voor je huid, en het omgekeerde is ook waar: dat het synthetisch is, maakt het niet automatisch slecht. Alcohol, pepermunt, menthol, essentiële oliën, eucalyptus, citroen…dit zijn ook allemaal natuurlijke stoffen, maar die de huid wel degelijk (kunnen) irriteren.

Fabel: Dure cosmetica is per definitie beter dan goedkope
De waarheid is dat er in alle prijsklassen goede en slechte producten worden verkocht. Het gaat allemaal om de formule, niet om de prijs. De hoeveelheid geld die je uitgeeft aan huidverzorgingsproducten staat geheel los van de kwaliteit of hoe uniek de formule is. Een goedkope tonic zonder irriterende ingrediënten kan net zo goed zijn als, of zelfs beter dan een tonic zonder irriterende ingrediënten van Chanel of La Prairie (afhankelijk van de formule). Daarnaast is elke tonic die vrij is van irriterende stoffen beter dan een tonic waar alcohol, pepermunt, menthol, essentiële oliën, eucalyptus, citroen of andere irriterende ingrediënten in zitten, hoe natuurlijk die stoffen ook zijn. Er zijn al heel wat dure producten voorbij gekomen die uit weinig meer bestaan dan water en was, en goedkope producten die schitterend zijn geformuleerd. Minder geld uitgeven is niet slecht voor je huid, en meer uitgeven is niet per definitie goed voor je huid.

Fabel: Voor elke leeftijd een andere crème
Puistjes kunnen op elke leeftijd tevoorschijn komen, ook als je boven de vijftig bent. En wie twintig is kan een droge huid hebben. Leeftijd staat los van je huidtype. De producten die daar iets tegen doen zijn dezelfde voor iedereen, ongeacht de leeftijd. Ondanks alles wat op etiketten wordt beweerd, bestaan er geen producten die speciaal zijn ontwikkeld voor een rijpe huid of voor tieners.

Fabel:  Dagcrèmes moeten andere ingrediënten bevatten dan nachtcrèmes
Het énige verschil tussen een crème voor overdag en een voor ’s nachts is dat die voor overdag een SPF van minimaal 15 moet bevatten. Verkopers van cosmetica zeggen vaak dat de huid ’s nachts andere ingrediënten nodig heeft dan overdag. Ze zeggen ook vaak dat de huid ’s nachts druk is met allerlei herstelwerkzaamheden en dan dus meer ‘voedende’ stoffen nodig heeft om daarmee het nachtelijke vernieuwingsproces te ondersteunen. Er bestaat nergens onderzoek of een lijstje waarop staat om welke ingrediënten dat dan gaat. De huid herstelt zichzelf en produceert elke nanoseconde van de dag − en nacht − nieuwe huidcellen. De huid helpen dat op een zo gezond mogelijke manier te doen is niet afhankelijk van een bepaald moment op de dag (of nacht).

Fabel: Je huid wordt ‘resistent’ voor de producten die je gebruikt, waardoor ze uiteindelijk niet meer effectief zijn
De huid wordt net zo min ‘resistent’ voor huidverzorgingsproducten als je lichaam dat wordt voor een gezond dieet. Als spinazie en druiven goed voor je zijn, zijn ze dat altijd, en blijven ze dat ook, zelfs als je ze dagelijks eet. Hetzelfde geldt voor de huid: zolang je de huid geeft wat zij nodig heeft (en je negatieve externe invloeden zoals zonlicht vermijdt), blijft zij gezond.

*Bovenstaande is een verzameling beweringen/onderzoeken van diverse bekende huidartsen en -specialisten. Niet mijn persoonlijke overtuigingen, dus geloof wat je zelf wilt. Bronnen: Paula’s Choice, Jetske Ultee, MyBlackhair.nl, Beautyfreak.com, Mens-en-gezondheid.infonu.nl  

Yvonne van der Wal
Hoi! Ik ben Yvonne (1975), moeder van twee kinderen, auteur van drie boeken en ik ben naast schrijven tevens dol op alles wat met beauty en make-up te maken heeft. Hier kan ik deze passies mooi met elkaar combineren!
http://www.yvonnevanderwal.nl/

One thought on “Huidverzorging en cosmetica: 10 hardnekkige fabels op een rij

  1. Gezichtsgymnastiek houdt de huid jong= die vind ik echt grappig! Er staan veel dingen bij die ik inderdaad vaak hoor bij mensen maar dat ik ook evengrote flauwekul vind!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top