Je bent hier
Home > Baby & Kind > Een kindertypecursus – makkelijk of moeilijk?

Een kindertypecursus – makkelijk of moeilijk?

In onze huidige maatschappij is het werken met een computer niet meer weg te denken. Ook kinderen werken vaak al op de basisschool met een computer. Voor bijvoorbeeld het maken van een spreekbeurt met een daarbij behorende presentatie. Steeds meer scholen in het voorgezet onderwijs werken tijdens de lessen met een computer. Denk maar aan het typen van een opstel of een boekverslag tijdens de lessen Nederlands. Daarom is het handig als een kind blind leert typen. Je leert dan typen met een bepaalde snelheid. Hoe leert een kind dit? Vanaf welke leeftijd is dit mogelijk?

De eerste typeles
Tijdens een typecursus leer je met tien vingers typen. Tegelijkertijd leer je blind typen. Door blind te typen kun je meer snelheid maken. Hier heeft een kind profijt van op school, maar ook later op het werk. Het is aan te bevelen om pas met typeles te starten als een kind heeft leren lezen en schrijven. De beste leeftijd om met typeles te starten is dan ook als een kind tussen acht en elf jaar oud is. kindertypecursus
De vingerzetting
De meeste typecursussen bestaan uit tien lessen. Men heeft de keuze uit een online typecursus of een gecombineerde typecursus. Deze laatste bestaat uit een aantal typeles welke online wordt gegeven en uit verschillende bijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten worden er door de typedocent aanwijzingen en tips gegeven aan de cursisten. Bijvoorbeeld over de zithouding, de vingerzetting, en wat je moet doen om je snelheid te verhogen. Het zijn allemaal kleine dingen waar een kind op moet letten tijdens het typen. Het is voor iedereen verschillend of je de voorkeur geeft aan een online typecursus of aan een gecombineerde typecursus. Een kind heeft thuis weleens een stukje getypt. Waarschijnlijk heeft het de streepjes op de F en de J toets al gezien en zich afgevraagd waar die voor dienen. Het eerste wat op een typeles wordt geleerd is de vingerzetting. De F en de J toetsen zijn cruciaal voor de vingerzetting op de toetsen. Hiernaast leert men te oefenen met lettertoetsen en cijfertoetsen. Daarna komen de hoofdletters en leestekens aan de beurt. Iedere week wordt er tijdens de les geoefend met snelheid en foutloos typen. Daarnaast krijgt men huiswerk om veel te oefenen. Een opdracht bestaat uit het typen van verschillende soorten teksten. De gemaakte opdrachten worden gecontroleerd door de typedocent.

Het typediploma
Op het einde van de cursus volgt het type examen. Om deel te kunnen nemen aan dit examen moet een kind minimaal 100 aanslagen per minuut halen. Dit kan op een gemakkelijke manier, als je alle opdrachten tijdens de lessen en thuis goed maakt.

kindertypecursus 2Ten slotte
Bij een typecursus is veel oefenen heel belangrijk. Iedere dag een paar korte tekstjes typen en af en toe een langere behoren tot het huiswerk. Om het blind typen op de vereiste snelheid goed onder de knie te krijgen moet een kind gemiddeld één uur per dag oefenen met typen. Het is belangrijk om gemotiveerd te zijn. Als het typediploma behaald is zal het kind er veel plezier, maar vooral voordeel van hebben.

Meer informatie over een Typecursus voor kinderen is te vinden op Typeopleiding.nl

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “Een kindertypecursus – makkelijk of moeilijk?

  1. Leuk artikel! Ik typ redelijk snel (wel met 2 vingers) en ik ben handig met computers. Voor mensen die dit niet zijn is dit zeker wel handig, vooral in het tijdperk van anno nu.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top