Je bent hier
Home > Geld & Budget > Money Monday: Studeren

Money Monday: Studeren

Ik heb best veel studies afgerond . In mijn familie- en vriendenkring wordt wel eens lachend gezegd dat studies doen mijn hobby is. De meeste van die studies heb ik niet zelf betaald. Eigenlijk heb ik alleen de eerste studie betaald; hetzij direct, hetzij via een studielening. Mijn eerste studie was op de universiteit. De studie heb ik ook- na enige studievertraging- afgerond. Op mijn 28ste ben ik gestart op de pabo. Deze studie werd deels door duo betaald, middels de regeling ‘Tegemoetkoming leerkrachten’. Na de pabo heb ik de hbo-master Educational needs gedaan. Dit werd bekostigd via de ‘Lerarenbeurs’. Vervolgens heb ik een coachopleiding gevolgd. Deze werd betaald door mijn toenmalige directeur.

Ik wilde de stap maken naar een leidinggevende functie. Dit betekende weer een nieuwe studie, namelijk de studie schoolleider basisbekwaam. Dit werd door het bestuur betaald. Nu ben ik bezig met de studie schoolleider vakbekwaam. Deze studie is betaald door mijn vorige directeur. Inmiddels ben ik bezig met de laatste module en natuurlijk heb ik een nieuwe studie gezien; de master Leidinggeven. De kosten hiervan; 16.000 euro! Hoe meer ik studeer, hoe duurder de studies lijken te worden. De pabo kostte 10 jaar geleden ongeveer 1700 euro per jaar. Mijn huidige studie kost 6.000 euro voor de gehele opleiding. Mijn eventuele toekomstige studie dus 16.000 euro!

Opleidingskosten worden bijna altijd onder voorwaarden voor je betaald. Ik zeg bijna, omdat het bij mij in twee gevallen zonder voorwaarden was. De opleidingen die betaald zijn door mijn directeuren waren zonder voorwaarden.
De ’tegemoetkoming leerkrachten’ was een gift. Bij de ‘Lerarenbeurs’ was de voorwaarde om per jaar een aantal studiepunten te halen. Vooral het eerste jaar was dat voor mij een uitdaging. Het eerste jaar beviel ik namelijk na 28 weken zwangerschap van mijn eerste kind. De studie ‘schoolleider basisbekwaam’ werd betaald door het bestuur. Ik moest solliciteren om deze studie te doen. Hoogzwanger van kind nummer 3 solliciteerde ik voor een plek. Mijn uitgerekende datum en de start van de studie waren hetzelfde. Toch mocht ik de studie doen. Om dit te bekostigen moest ik een bindingscontract tekenen. Ik moest drie jaar voor het bestuur blijven werken, anders moest ik een gedeelte van de studie terugbetalen.

Werkgevers hebben een opleidingsbudget. Dit is meestal in het CAO geregeld. Voor een leerkracht op een basisschool is dat 500 euro per jaar. De opleidingen die betaald zijn door mijn directeuren kwamen dus voor rekening van de school.
Via de STAP-regeling kon er ook 1000 euro worden aangevraagd. De STAP zal in 2024 worden beëindigd en het is nog onduidelijk of het de aankomende maanden aangevraagd kan worden. Eventueel kan een studie nog worden bekostigd door het levenlanglerenkrediet. Het woord krediet zegt het al. Het is een lening. Er kan maximaal 11.570 euro geleend worden.

Zelf wil ik niet meer lenen voor een studie. Dit betekent dat ik aan mijn werkgever moet vragen of zij mijn toekomstige studie willen bekostigen, maar ik vind 16.000 euro zoveel geld dat ik het niet durf te vragen. Eigenlijk had ik dit moeten meenemen tijdens mijn onderhandelingen, maar daar heb ik niet aan gedacht.

Wat zou jij doen? Zou je het vragen? Hou je ook zo van studeren?

Tot een volgende keer!
Graciella,

Graciella is getrouwd, moeder van 3 en juf. Ze ontkent niet dat ze een gat in haar hand heeft en graag geld uitgeeft. In haar verhalen ‘Money Monday’ schrijft ze over geld en hoe zij daarmee omgaat. Iedere twee weken, op de maandag, kun je een artikel van Graciella verwachten.

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top