Carrièreloeder vs Thuisblijfloeder Columns by Stephanie ten Cate - Weet je wat nu zo naar is aan het moederschap? Dat je het nooit (echt nooit) goed zal doen. Volgens mij is het meest besproken onderwerp in deze: de betaalde baan. Want wanneer ben je een betere moeder? De fulltime werkende moeder zal zeggen dat ze een betere moeder is omdat ze ook aan zichzelf werkt. Deze moeder is een vrouw van de wereld en draagt haar steentje bij aan de maatschappij. En aan de belastingdienst. Juist omdat ze buitenshuis werkt, is ze binnenshuis een leukere en meer betrokken moeder. Dat ze door deze keuze nogal wat “eerste keren” misloopt neemt ze op de koop toe. De thuisblijfmoeder zal het hier hoogstwaarschijnlijk niet mee eens zijn. Zij is een betere moeder omdat zij (in tegenstelling tot de werkende moeder) bewust heeft gekozen voor het moederschap en zij wil er dan ook altijd zijn voor haar kinderen. Zij weigert gebruik te maken van kinderopvang. Alle pleisters wil ze zelf plakken en alle traantjes zelf drogen. Niets zal ze missen. Niet de eerste stapjes, niet de eerste tandjes en zeker niet het eerste plasje op de WC. Dat ze door deze keuze nogal wat persoonlijke groei misloopt neemt ze op de koop toe. En natuurlijk hebben we dan nog de parttime moeder. Of de parttime werker. Het is maar hoe je het bekijkt. Deze moeder voelt zich meestal niet de betere moeder omdat ze het allemaal nét niet heeft. De parttime moeder maakt de keuze om wel te blijven werken, maar een stuk minder dan voordat ze kinderen kreeg. Vijf dagen worden drie dagen, of misschien zelfs twee. Op de dagen dat deze moeder werkt wordt het kind ondergebracht bij een gastouder. Of nog erger: een kinderopvangcentrum. Deze moeder loopt op alle vlakken veel mis. Op haar werk zal ze weinig kans maken op promotie aangezien ze er nooit is. Sorry, bijna nooit. Thuis zal ze toch de eerste stapjes missen. Kinderen van parttime moeders zetten namelijk uit protest de eerste stapjes als mama aan het werk is. Ook zij neemt dit op de koop toe. Uit bovenstaande kun je dus opmaken dat welke keuze je als (toekomstige) moeder ook maakt: je zal de verkeerde keuze maken. Volgens alle moeders die een andere keuze hebben gemaakt zal je een loeder zijn. Een carrièreloeder, een thuisblijfloeder of een parttimeloeder. Aangezien je hiervan nu op de hoogte bent, kan ik je maar één tip geven. Maak een keuze en sta er ook voor. Laat je niet afzeiken door moeders die een andere keuze hebben gemaakt. Zeik zelf ook geen andere moeders af voor de keuze die zij hebben gemaakt. Hou je mening voor je. Ga de discussie niet aan. Ben die carrièremoeder. Ben de thuisblijfmoeder. Ben de parttimemoeder (of parttime werker). Ben vooral geen loeder. Geniet van je keuze. Voel je niet schuldig. Hulde aan alle moeders. Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share
Goed stuk! Vroeger moést je in principe thuisblijven voor de kinderen, dat werd zo’n beetje verwacht. Nu wordt er verwacht dat je als moeder aan het werk gaat. Emancipatie betekent toch vooral dat je als moeder kunt kiezen. Iedere situatie is weer anders. Maar ik vind wel dat je als huismoeder óók een bijdrage levert aan de maatschappij. Het opvoeden van kinderen is een serieuze taak. Kinderen zijn immers onze toekomst.
Mee eens, je kunt wel je eigen ideeën hebben over wat jij het beste vindt, maar voor elke vrouw werkt het weer anders en dus ook voor de kinderen. Goed om elkaars keus te respecteren!
Heel goed! Dat wijzende vingertje is zo Nederlands. Ik woon in Engeland, waar mensen elkaar veel meer in hun waarde laten. Hoe je het moederschap invult is dan een persoonlijke keuze waar je niet op aangekeken wordt. Heel verfrissend. Laten we in Nederland allemaal stoppen met wijzen!
Met bovenstaande reacties/complimenten ben ik het helemaal eens! Iedereen ‘moedert’ op zijn eigen manier.
Helemaal mee eens. Nu alle 5 mijn kids naar school gaan vinden mensen dat ik wel kan gaan werken. Dit bepaal ik altijd nog liever zelf. Ik zeg: Laat iedereen in zijn waarde en laat iedere moeder haar eigen keuze maken, dat waar zij het beste gevoel bij heeft en wat zij denkt dat het beste is voor haar en haar gezin.