Je bent hier
Home > Columns > Column – Schei toch af

Column – Schei toch af

afvalAls ik heel eerlijk ben moet ik bekennen dat ik in het scheiden van afval geen ster ben. Het heeft, ook al zeg ik het zelf, redelijk wat jaartjes gekost voordat ik overstag ging. Maar uiteindelijk besloot ik van de ene op de andere dag om onze enorme berg afval te gaan scheiden. In een huishouden met zeven personen komt er behoorlijk wat afval bij kijken en er wat milieubewuster mee omgaan zal het milieu alleen maar ten goede komen. Mijn ogen waren geopend en ik maakte de nodige planning om onze afval te scheiden. Zowel manlief als de kinderen kregen instructies waar wat moest.

Waar we voorheen alles op een hoop gooiden werden de vele glazen potjes, papieren en plastic apart bewaard. Ik moet zeggen dat dit mij enigszins een bevredigend gevoel gaf en het was een klein moeite. In de straat waren de nodige ondergrondse afvalcontainers te vinden en de kinderen vonden het altijd wel leuk om de glazen potjes weg te brengen. Het geluid van brekende glazen was geliefd. Enig minpuntje was thuis ruimte maken om alles apart op te sparen.

Nu, jaren verder, is er het een en ander veranderd. Ons afval scheiden doen ik al veel minder fanatiek. Papier nog wel geregeld, gezien de ondergrondse afvalcontainer in de straat er nog staat, maar plastic en glazen potjes steeds minder vaak, deze belanden geregeld nog bij de restafvalbak.

Zoals ik al aangaf zijn er dingen veranderd. Ik ben er bijvoorbeeld achter gekomen dat ik al maanden ons afval op de verkeerde wijze scheidde. Plastic flesjes verzamelde ik en bracht ze vervolgens een keer in de week weg. Wat ik niet deed en waar ik dus niet van op de hoogte was, is dat je naast het scheiden ook nog eens de labels moet lospeuteren. Van de glazen potjes wordt van je verwacht dat je naast het lospeuteren van de labels ze ook nog eens onder water afspoelt. Ondanks dat ik dit niet superleuk vond om te doen en het me de nodige tijd koste, was dit niet de voornaamste reden om het scheiden van afval te verminderen.

Voorheen waren bijna alle nodige afvalcontainers in de straat of een paar straten verder te vinden, dit vind ik persoonlijk nog te doen. Maar als ik thuis eerst stinkende glazen potjes en plastic moet opsparen en wil je het helemaal goed doen ook nog eens alle labels lospeuteren en glazen potjes uitspoelen, om ze vervolgens ruim 600 meter van mijn huis, lopend of op de fiets, te moeten wegbrengen, ben ik aardig wat tijd kwijt. Afval op zich scheiden vind ik niet erg maar ruim acht minuten met afval lopen om ze dan pas te kunnen deponeren gaat mij net te ver. Daar stimuleer je niemand mee, mij zeker niet, om bewuster met afval om te gaan.

Ik wil best wel wat voor het milieu terug doen en helpen een betere leefomgeving te creëren maar de mogelijkheden moeten er wel zijn. Vanuit de gemeente worden we massaal opgeroepen om ons afval te scheiden maar aan de andere kant worden diverse afvalcontainers weggehaald. Als je het mij vraagt erg tegenstrijdig.

Ik zou dus tegen eenieder die over het milieu en afval preekt en wil weten hoe ze ons zover kunnen krijgen, het volgende willen zeggen: bestaande ondergrondse afvalcontainers niet laten verwijderen en als het even kan nog meer plaatsen. Klinkt erg simpel maar is absoluut effectief. De moderne huisvrouw heeft immers niet de tijd om de hele buurt af te struinen om een geschikte afvalcontainer te vinden.

Hoe ga jij om met afval?

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

6 thoughts on “Column – Schei toch af

  1. Wij scheiden wel, maar nu moet ik zeggen dat in ons dorp niet verwacht wordt dat je plastic labels eraf haalt en zelfs een ongewassen potje daar zal niemand om zeuren. Daarbij hebben wij gewoon een aantal verzamelpunten van glas. Plastic gaat in een zak en wordt 2x pm opgehaald evenals papier en de rest gaat gewoon in de grijze & groene container die bij je huis staat. Luiers sparen wij op en brengen wij naar de milieustraat.
    Hier dus geen extra tijd kwijt want het glas nemen we gewoon mee als we boodschappen gaan doen, want daar staat nl de glasbak 😉

  2. Hier hetzelfde als bij claire.. komen alles aan huis ophalen en luiers kunnen wij 500meter verderop deponeren..
    Ideaal!

  3. Wat apart dat dit verschilt. Wij moeten gewoon alles zelf wegbrengen. Eerst hadden we alle benodigde ondergrondse containers voor de deur maar blijkbaar werkte het niet want deze zijn weg gehaald. Mijn verzamelde afval mogen ze ook wel aan huis komen afhalen 🙂

  4. Bij ons betaal je elke keer als de grijze of groene container wordt leeggemaakt. En je betaald een flink bedrag per keer. Dus je gaat vanzelf scheiden. Hier scheiden we papier, plastic, glas en drinkpakken. Papier komen ze halen en de rest moeten we wegbrengen. Het is idd veel werk maar het scheelt een gepeperde rekening op het eind van het jaar. In de tijd dat we nog geen containers hadden moesten we speciale vuilniszakken kopen voor het restafval die 21 euro kostten per rol. 10 zakken per rol. Dus 2,10 per stuk. Toen werd je ook min of meer gedwongen om te scheiden.

  5. Leuk, toevallig heb ik er pasgeleden een stukje over geblogd. Ik wil hier meer opletten en inmiddels wacht ik op de plastic zakken om plastic afval in te zamelen. De potjes en oud papier scheid ik netjes en dit gaat vrij goed en scheelt al behoorlijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top