Ethisch verantwoord sperma stervende man? Columns by Redactie MommyOnline - Het zal je maar gebeuren: je grote liefde ligt op sterven of sterft onverwacht. En dit terwijl jullie nog zoveel plannen hadden, waaronder de wens om een gezin te stichten of juist een uitbreiding ervan. Het kan iedereen overkomen. In een klap verandert je wereld en mogelijk je toekomstplannen. Je verliest je grote liefde en de kans om (nog meer) kinderen van hem te krijgen sterft mee. Zo hoeft het natuurlijk niet te eindigen. Het (bijna) overlijden van de man hoeft een mogelijke zwangerschap niet in de weg te staan. Met behulp van de medische wereld is het mogelijk sperma van de man af te nemen waarna de vrouw hiermee bevrucht kan worden. Op die manier kan de grote liefde van de vrouw toch nog de vader worden van hun kinderen. Er zijn Britse vrouwen die zich in die situatie bevinden en er voor kiezen zwanger te worden met het sperma van hun (bijna) overleden partner. Met de komst van hun kind blijft de overleden man voortleven in het kind. En dat is voor deze vrouwen een zegen. De Britse wet zegt dat een man zijn schriftelijke toestemming moet geven om zijn sperma te doneren, dus om een vrouw met zijn sperma te bevruchten, ongeacht of het stel getrouwd is of niet. Voor een stervend persoon een onmogelijke opgave. Verschillende Britse vrouwen bevinden zich hierdoor in de situatie dat zij, via de rechtbank, om toestemming moeten vragen om sperma te mogen nemen van hun overleden of stervende partner om zo een kind van hem te krijgen. Zou jij er in een soortgelijke situatie voor kiezen om bevrucht te worden met de sperma van jouw op sterven liggende man? Wat zijn jouw argumenten? Hoe denkt jouw partner hierover? Zou hij hiervoor toestemming geven? Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share
Dat is een lastige! Natuurlijk gun je iedereen met een kinderwens kinderen en als een vrouw kinderen met haar op sterven liggende man wil hebben waarom niet. Zo behoud ze inderdaad een deel van haar grote liefde. Maar aan de ander kant heeft niemand garantie dat dat is wat de man in kwestie ook zou willen. Er zijn mensen die absoluut zich niet willen voortplanten en in zo een geval moet je de wensen respecteren. Dus ja, heel lastig. Maar begrijp zeker wel dat er vrouwen zijn die deze wet aanvechten.
Mijn man en ik hebben kinderen maar willen beide in de toekomst misschien nog wel een kindje erbij. Mochten wij in zo’n situatie terecht komen zou ik ook ervoor vechten om bevrucht te worden met zijn zaadcellen. En ik weet dat hij het enkel zou toejuichen. Ik denk aan de ander kant dat als het afnemen van de zaadcellen bij stervende mannen zou mogen er genoeg vrouwen zijn die hier misbruik van zouden maken.
Ik weet dat mijn partner het geen probleem zou vinden en ik zou er ook alles aan doen om het voor elkaar te krijgen als ik dit zou willen. Gelukkig heb ik twee prachtige mannetjes en is het allemaal goed zo. Maar ik kan het me voorstellen als je nog jong bent en het er gewoon nog niet van gekomen is jij die ene droom nog waar wilt maken. Ik snap ook wat de anderen ook zeggen. Er zouden genoeg vrouwen zijn die hier misbruik van zouden maken. Dit zou hun kans zijn om een kind te krijgen, terwijl hun partner dat miss wel helemaal nooit heeft gewild. Ik denk dat er een donorformulier ontwikkeld moet worden waarin een man zelf aan kan geven of hij dit wel of niet wil. Zo voorkom je dat vrouwen er misbruik van kunnen maken en hoef je er geen moeite voor te doen als je partner dit zelf altijd heeft gewild en goedkeurd.