Je bent hier
Home > Columns > Groene babybillen

Groene babybillen

Ik was net zwanger. Het was nog pril, ik had me nog niet ingelezen, in al die lijstjes met onmisbare dingen die je allemaal, absoluut en zeker, heel erg nodig zou hebben. Ik zat gewoon een beetje na te denken. Over dat het natuurlijk helemaal niet goed was voor het milieu, voor de wereld, zo’n baby. Ik wilde graag een beetje duurzaam leven. En wat is het eerste dat in je opkomt als je aan een vervuilende baby denkt? Natuurlijk: luiers. Van die bergen volgepoepte plastic dingen, gemaakt van schaarse olie, die een groot deel van onze vuilnisberg vormen. Vol met chemicaliën die aan babybillen nooit gezond kunnen zijn. Maar ja, van die ouderwetse witte luiers, met doorlekken, poepafkrabben, inweken en kookwassen, daar wordt je als moderne moeder ook niet blij van. Die wil je niet. En dat hoeft ook niet. Toen ik het alternatief zag wist ik het meteen.

De moderne wasbare luier bestaat uit leuke badstoffen broekjes, in vrolijke kleurtjes. Aandoen is net zo makkelijk als een wegwerpluier, de broekjes sluiten met klittenband. Binnenin gaat een papieren inlegvel, dat de poep opvangt. Dit gooi je simpelweg met poep en al in de wc. Het badstoffen luierbroekje vangt het vocht op, je verwisselt het en de vuile gaan in een emmer. Om de dag gooi je ze in de wasmachine. Niets inweken, doorkoken, met speciaal luierwasmiddel, of desinfecterend poeder, was je ze gewoon op 40 of zelfs 30 graden. Ze kunnen in de droger, maar beter droog je ze aan de lijn. Dat bespaart niet alleen onnodige energie, maar ook slijten ze minder snel. Over het geheel gaat een waterdicht broekje.

De wasbare luier is helemaal terug. En hip. De keuze is overweldigend. Van simpele die je moet vouwen tot super-de-luxe all-in-ones. Alleen, van één ding schrok ik: de prijs. Papa schrok nog meer. ‘Dat haal je er nooit uit!’ riep hij. Hij rekende na: ‘Twee luiers per dag, een jaar lang, dat verdien je niet terug.’
Deze aankomende papa had een lesje nodig. Dat een baby zo acht luiers per dag vol krijgt. Dat kinderen voor twee jaar echt niet zindelijk zijn, soms zelfs na drie jaar nog niet. Maar ook dat ze met wasbare luiers vaak eerder zindelijk worden. En, we willen toch meer kinderen? Tel uit je winst. Want wegwerpluiers zijn duur. Erg duur. We gaan juist enorm besparen.

Papa was om, nu moesten we nog kiezen. Ik ploos het internet uit, las alle reviews koos voor luiers gemaakt van bamboe. Bamboe is veel milieuvriendelijker te produceren dan katoen, absorbeert 60% meer vocht en is licht antiseptisch. De luiers werden gekocht, de baby geboren. En nog één, en nog één. En de luiers? Die gebruiken we drie baby’s verder nog steeds. Met gemak en plezier. Soms komt de klad er even in, soms zijn we even lui. Maar dat mag best. Op vakantie, dagjes weg, of als de wasmachine zoveel overuren heeft gedraaid dat mama het zat is. Dan gebruiken we gewoon wegwerp. Maar altijd komen we weer terug bij onze ‘echte’ luiers. Een beter milieu? Dat begint bij je baby!

5 thoughts on “Groene babybillen

  1. Het klinkt niet slecht, maar toch, weet je zeker dat dit beter is voor het milieu? Toen ik zelf nog geen kinderen had nam ik mij voor om later wel de katoenen luiers te gebruiken, tot iemand mij vertelde dat je met het draaien van de wassen net zo erg het milieu belastte als met de wegwerpluiers …
    Wij zijn gelukkig uit de luiers. 😀

  2. Ik heb het uitgebreid onderzocht (ik heb er voor gestudeerd, dus dat was makkelijk 😉 ) en het is inderdaad beter. Het ligt er natuurlijk wel aan hoe je ze wast en droogt… Ik heb een speciaal ontsmettend wasmiddel en was ze gewoon op 30 graden, en droog ze vervolgens aan de lijn. De luiers worden door 3 kinderen gedragen, dus de productie van de luiers heb je er ook makkelijk uit.

    En tja, als je ze maar voor 1 kind gebruikt, heet wast en in de droger doet is de winst natuurlijk beduidend minder… Ik las wel eens een onderzoek waarin iemand aantoonde dat het inderdaad niets uitmaakte voor het milieu om wasbare luiers te gebruiken, gebaseerd op dat wasproces, 90 graden en droger. Dat klopt natuurlijk niet, niemand wast ze nog op 90 graden…

  3. Ik geloof dat het zeker wel scheelt bij meerdere kinderen, met 1 kind inderdaad niet.
    Het is inderdaad een goede alternatief voor de wegwerp luiers. Met mijn 5 kinderen had het zeker wel geld bespaard.

  4. Echt goed hoor. Wij hebben er maar eentje en zij is nu net zindelijk. Inderdaad met 3 jaar en een aantal dagen dus misschien had het zelfs voor ons nog geloond. Alleen dat is achteraf 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top