Je bent hier
Home > Geld & Budget > Informatief | Kinderen en geld

Informatief | Kinderen en geld

Kinderen kosten een hoop geld. Hoe ouder zij worden hoe hoger de kosten stijgen. Het geven van zakgeld kun je ook als extra kosten zien. Zakgeld geven moet dan ook wel financieel haalbaar zijn. Je manier van opvoeden bepaald gedeeltelijk of je voor of tegen het geven van zakgeld bent. Dit is een beslissing wat jij en je partner samen moeten nemen. Kiezen jullie ervoor om geen zakgeld te geven is daar uiteraard niets mis mee. Vele gezinnen kiezen er bewust voor om hun kinderen geen zakgeld te geven. De redenen hiervan verschilt per gezin.

Overwegen jij en je partner om jullie kind zakgeld te geven? Zijn jullie er nog niet helemaal uit hoe jullie dit het beste kunnen aanpakken? Wij bespreken diverse manieren om jullie een handje te helpen om zo tot een juiste beslissing te komen

Leeftijd en bedragen
De leeftijd om met het geven van zakgeld te beginnen verschilt per gezin en het bedrag ook. Hier zijn geen vaste tabellen voor. Hecht er vooral geen waarde aan wat een ander kind van hetzelfde leeftijd krijgt maar kijk vooral wat jullie als gezin kunnen missen. Maar maak het bedrag ook niet al te hoog. Hou rekening met het leeftijd van je kind. Kinderen onder de 10 jaar hebben bijvoorbeeld genoeg aan 2 tot 2,50 euro per week. Maar ook dit verschilt per gezin. Onthoud dat je zakgeld ook kunt verhogen. Bijvoorbeeld na iedere verjaardag met 0,50 tot 1,00 euro verhogen, begin dus niet al te hoog.

Leer je kinderen de waarde van geld kennen
Heb je er weleens over na gedacht om je kind voor zijn/haar zakgeld te laten werken? Laat hem/haar, waar het kan, klusjes in huis doen en geef hem/haar het geld als beloning voor het doen van klusjes. In plaats van het geven van zakgeld laat je je kind dus voor zijn zakgeld werken. Let hierbij wel op dat het totaal bedrag niet meer wordt als wat hij/zij aan zakgeld zou ontvangen. Zo leer jij je kind de waarde van geld kennen. Komt je kind de gemaakte afspraken niet na, dan geef je hem/haar minder zakgeld, wel uitleggen waarom hij/zij minder zakgeld ontvangt.

Spreek met je kind af wat er van hem verwacht wordt en op welke dag hij zijn geld ontvangt. Bijvoorbeeld; ik wil dat je voordat je gaat slapen je kamer opruimt, alle speelgoed in de speelgoedkist, alle kleren van de vloer ect. Wanneer je alle dagen goed je best gedaan hebt en of je kamer einde van de week netjes is krijg jij je (klusjes) geld.

De verschillende manieren
Het geven van zak geld kan op verschillende manieren.
> Contant. Je kunt het geld contant aan je kind overhandigen, je kind is dan ‘vrij’ om zelf te bepalen wat hij/zij ermee koopt. De kans dat je kind het geld kwijt raakt is uiteraard aanwezig. Met name bij jonge kinderen.
> Spaarpot. Samen met je kind het geld in de spaarpotje stoppen. Wel het spaarpot op een veilige plek bewaren zodat je kind niet ermee zou kunnen spelen.
> Bankrekening. Open een rekening voor je kind en maak (samen) het geld over op zijn/ haar rekening. Meeste kinderen zullen dit geweldig vinden, en het ontvangen van het eigen afschrifte vinden zij vaak ook helemaal geweldig. Voor wat oudere kinderen is dit wellicht het beste.

Stimuleer je kind om te sparen, ook wanneer hij/zij niets om te sparen heeft.

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “Informatief | Kinderen en geld

  1. Mijn kids krijgen vanaf hun 6e verjaardag een eigen bankrekening waarop dan elke week hun zakgeld gestort word. Naar wat ik hier lees krijgen mijn kids wel weinig zakgeld. Maarja dat moet iedereen zelf weten uiteraard. Onze oudste dochter van 10 krijgt elke week 1,50, onze dochter van 8 krijg 1 euro en onze dochter van 6 krijg 50 cent. Met elke verjaardag komt daar 25 cent bij en misschien als ze wat groter zijn dat we het verhogen met 50 cent. Ze hebben inmiddels al aardig wat gespaard al kopen ze ook wel eens iets leuks of lekkers.

    Ik doe verder niet aan werkjes waar ze geld voor krijgen ofzo. ZE hebben gewoon een aantal standaard dingen die ze moeten doen. Gewoon hun eigen rommel opruimen, bed opmaken enzo. STraks willen ze overal geld voor hebben, daar begin ik niet aan. Gewoon iets doen voor je ouders zonder geld ervoor te krijgen, daar is niks mis mee vind ik. De oudste haalt wel eens een boodschap en dan mag ze wel eens het wisselgeld houden, maar niet elke keer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top